GRATIS VERZENDING VOOR ALLE BESTELLINGEN

Hoe moet je Houtbriketten en Nachtbriketten aansteken?

Dit is een van de vragen die we regelmatig krijgen, daarom is er al een korte toelichting toegevoegd aan onze pagina met veel gestelde vragen, maar ik ga er graag wat dieper op in. Een vuurtje stoken is mooi, maar iedereen weet hoe frustrerend het is als het niet branden wil.

Vuur aanmaken met lucifers

Haardvuur of houtkachel aansteken

Een vuurtje maken met grote blokken vochtig hout, zonder goede beluchting of windvlagen die de lucifer steeds uitblazen zijn voor velen maar al te herkenbaar. Hoe zou het dan wel moeten, en waarom is het lastig om een stapeltje droge briketten aan te steken?

Zowel houtbriketten als schorbriketten zijn onder hoge druk samengeperst. Deze bevatten dus vrijwel geen poriën met lucht. Voordat een brandstof vlamvat, moet er niet alleen voldoende hitte zijn, er moet ook sprake zijn van een goede luchttoevoer zijn.

Houtbriketten aansteken

Laten we eerst kijken naar hoe je houtbriketten het beste aan kan steken. Lekto Houtbriketten zijn een uitstekend alternatief voor traditioneel brandhout, maar net zoals bij gewoon brandhout, ontbranden ze niet vanzelf. Maak een klein vuurtje met aanmaakhoutjes en voeg enkele in stukken gebroken houtbriketten toe om het vuur aan te maken.

Het aansteken van het kleine vuurtje, kan met veilige lange lucifers of een haardaansteker. Als er geen aanmaakblokjes voorhanden zijn, dan is een klein stompje kaars of waxinelichtje onder de basis van het vuurtje een handige manier om de vlam erin te krijgen.

Nachtbriketten aansteken

Nachtbriketten los aansteken is vrijwel onmogelijk. Het is de bedoeling om deze in een bestaand smeulend vuurtje te leggen vlak voor de vlammen uit gaan en de kooltjes roodgloeiend zijn. De beste resultaten met nachtbriketten krijg je als je de luchttoevoer kunt regelen. Leg twee of drie nachtbriketten in het vuur en laat de luchtinlaat open totdat de nachtbriketten vlamvatten. Als ze eenmaal branden, stel je de luchttoevoer in op een minimum. Zo blijft het vuurtje smeulen en warmte afgeven tot de volgende ochtend.